بج سینه که در زبان فارسی به آن نشان سینه نیز میگویند در واقع علامت و نمادی میباشد که سازمان یا ارگانی برای کارکنان و کارمندان وابسته به خود تهیه و طراحی میکند که بر روی مقنعه یا کت خود وصل کنند. توجه داشته باشید که در برخی از متون به جای نشان سینه از سنجاق سینه و اتیکت سینه نیز برای این نماد استفاده میشود.
این نشان سینه معمولا دارای سایزهای کوچکی میباشد که طرح و لوگو سازمان بر روی آن حک شده است به طوری که سایر بینندگان با مشاهده این نشان، میتوانند متوجه شوند که فرد کارمند چه سازمانی بوده است هم چنین شرکتها و ارگانهای بسیار زیادی با استفاده از بج سینه میتوانند موثرترین و بهترین تبلیغات را در این زمینه داشته باشند.
روشهای ساخت بج سینه
یکی از مهمترین سوالهایی که معمولا برای بسیاری از مصرفکنندگان وجود دارد، روشهای تولید و نحوه ساخت بج سینه میباشد، به این منظور که چه روشهایی را برای تهیه نشان سینه به کار میگیرند. در پاسخ به این گونه سوالات میتوان گفت که روشهای ساخت بج سینه بسیار متفاوت بوده و هر صنعتگری با توجه به درخواست و نوع بج سینه یکی از روشهای ساخت را انتخاب میکند که از مهمترین روشهای ساخت نشان سینه میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
– روش قالبی در بج سینه: طرح مورد نظر را با استفاده از ریختهگری به سرب انجام میدهند که بعد از اتمام کار و تمیزکاری، بجهای تولید شده را با استفاده از دست آبکاری مینمایند؛ که این روش یکی از رایجترین و متداولترین روشهای ساخت بج سینه به شمار میآید.
– روش برش دستی در بج سینه: بعد از آماده کردن لوگو، آن را با اره برش داده و به شکل و قالب مورد نظر خود در میآورند که بعد از اتمام کار میتوان رنگ کاری آن را به صورت دستی نیز انجام داد.
– روش پلی استری: در این روش لوگو بعد از چاپ شدن بر روی کاغذ، داخل آن قرار گرفته و یک لایه شفاف زرین نیز آن را پوشش میدهد توجه داشته باشید که این روش برای نشان سینههای دایرهای و مربعی شکل بسیار مناسب است.
– روش حک و لیزری: یکی دیگر از روشهای مورد استفاده در ساخت بج سینه ، روش حک و لیزری میباشد که در این روش لوگو مورد نظر توسط دستگاه حکاکی لیزری بر روی انواع مختلفی از ورقهای مولتی استایل حک میشود.
حک فلز در دنیای تبلیغات جایگاه ارزنده ای دارد، به صورتی که در بسیاری از شرکتها برای تبلیغات از حک فلز بر روی پارو بانک، فلش و … استفاده می کنند و روی آنها اسم و لوگوی شرکت خود را ذکر می کنند که بازخورد خوب و قابل توجهی دارد.
معرفی دستگاه حک فلز
این نوع دستگاه های لیزر حک فلز با بهره گیری از پیشرفته ترین تکنولوژی تولید لیزر فلزات یعنی فایبر تولید می شوند، لیزر فایبر از یک منبع تولید نوری تولید و توسط فیبر نوری منتقل می گردد.
توان مورد بهره برداری در این دستگاه حک روی فلزات تا حدود ۲۰وات می باشد و قابلیت برشکاری با ضخامت بالا را ندارند لذا تنها برای حکاکی مورد استفاده واقع می شوند.
از آن جایی که منبع تولید با ابعادی حدود یک کیس کامپیوتر خانگی در کنار ماشین قرار می گیرد از لحاظ وزن کاهش چشم گیری نسبت به مدلهای yag داشته اند از طرفی با توجه به تکنولوژی جدید و توان پایین تری که دارند، در برخی مدل های دستگاه فایبر فاقد سیستم آب خنک می باشند و به صورت هوا خنک کار می کنند.
عمر مولد این لیزرها در حدود ۱۰۰٫۰۰۰ ساعت می باشد که از طرفی کاهش قطر اشعه لیزر بر کیفیت کار این نوع از لیزرها خصوصا در کار حکاکی تاثیر بسزایی داشته است.
روش های حکاکی فلزات را می توان به 7 قسمت تقسیم کرد که در متن ذیل به تفضیل در رابطه با آنها صحبت خواهد شد و معایب و محاسن آنها توضیح داده می شود.
• حکاکی ضربه ای ، کوبشی ، سوزنی ( Indent Marking )
• حکاکی اسکرایب، خراشی
• حکاکی رول مارکینگ ( نورد غلطکی )
• حکاکی لیزری
• حکاکی براده برداری
• حکاکی پرسی
• حکاکی الکتروشیمیایی